Door René Moelee op 28 juni 2020

Vragen ingezonden begin juni 2020 aan College van B&W Beverwijk betreft: Landgoed Adrichem – Vier op een Rij + antwoorden wethouder H. Erol.

Vragen PvdA over presentatie Landgoed Adrichem fase 3.

Geacht college,

De PvdA heeft op 4 juni jl, tijdens de infocommissie,  veel informatie gekregen tijdens de presentatie over de volgende fase van Landgoed Adrichem. Deze fase bestaat voornamelijk uit de  invulling van het park en de waterberging. Er was echter weinig ruimte om vragen te stellen en al helemaal niet aan de portefeuillehouder. Wij beginnen ons echter steeds meer zorgen te maken.

Van het project met de prachtige en ook pretentieuze naam Landgoed Adrichem, waar voor het grootste deel de gemeente vol enthousiasme aan begonnen is, zijn de totale kosten nog steeds niet duidelijk. Het sportdeel is gedekt vanuit MGOIP, maar de investeringen in water en groen zijn nog steeds een open boek voor de gemeenteraad. Wat kost nu uiteindelijk de demping van de vijver en het terugbrengen van evenveel water in het park?

Deze vraag heeft de PvdA al sinds het begin van het project gesteld en deze vraag wordt maar steeds niet beantwoord. Wij hebben al vele malen aangegeven dat wij het plan om de vijver te dempen om daar de mogelijkheid te scheppen een hockeyveld aan te leggen, waardoor er vier hockeyvelden op 1 rij komen te liggen, zonde vinden van het geld. Eerst een vijver dempen, dan water elders terugbrengen, het is jammer van gemeenschapsgeld. Maar wat erger is, de gemeenteraad krijgt nog steeds geen antwoord over hoeveel deze actie gaat kosten. Ook nu weer werd er wel een beeld geschetst van hoe het eruit gaat zien, maar geen inzicht in wat die extra inspanningen nu daadwerkelijk gaan kosten. Toch is dit belangrijk om te weten voor de gemeenteraad de volgende stap in dit project kan doen.

Blijkbaar zijn meer partijen onrustig aan het worden, want de roep om een ‘kostendrager’ wordt steeds breder in de raad. Diverse partijen zien woningen of een flatgebouw als mogelijkheid om de dure investering deels van te betalen. De PvdA ziet dat het college hier nog geen rekening mee heeft gehouden in haar plannen en wij snappen wel waarom.

Ten eerste kan een appartementencomplex of een paar woningen nooit het geld opleveren dat nodig is voor de investeringen in het project Landgoed Adrichem. Het zou ten hoogste de kosten compenseren voor het dempen van het water en deels van het terugbrengen van het water in het park. De PvdA stelt dat het woord ‘kostendrager’ de lading absoluut niet dekt en dus ook een verkeerd beeld schetst.

Ten tweede is er vanuit de inwoners en de klankbordgroep geen wens om woningbouw in het park. Mensen willen juist natuur behouden en de uitstraling van het park zo houden als het is. Zoveel is wel duidelijk.

Ook stellen wij vragen bij de totstandkoming van de klankbordgroep en diens doelstelling. Er zijn enquêtes ingevuld door de gebruikers en de omwonenden. Vol trots werd ons verteld dat de respons van 20 % hoog genoemd moet worden ten opzichte van andere gelijkwaardige enquêtes. Het ging in totaal om 4800 uitgezette enquêtes en dat betekent dat rond de 960 personen hebben gereageerd. Toch bestond de klankbordgroep uit slechts 13 personen. Ons inziens veel te weinig voor zo’n duur project met zulke verstrekkende gevolgen.

Op dit moment liggen het park en de vijver er nog ongeschonden bij. Voor de sportverenigingen zijn goede afspraken gemaakt en de velden zijn gewaarborgd. Voldoende ruimte voor voetbal en hockey.

Nu staan we voor de invulling van de rest van het project. De ontwikkeling van het daadwerkelijke Landgoed. Het goede moment om nog te bezinnen en een pas op de plaats maken. Of we denderen door en dan kunnen we niet meer terug. Voor de luxe van vier hockeyvelden op 1 rij, moet gigantisch geïnvesteerd worden om de bestaande vijver te dempen en water elders te compenseren.

Tevens hebben wij moeten constateren, na beantwoording van vragen over de waterhuishouding, dat de uiteindelijke toetsing van haalbaarheid van het voorgestelde plan nog niet heeft plaatsgevonden door het waterschap. Met het bericht dat er opnieuw een hele droge zomer in aankomst is en het feit dat het ministerie van infrastructuur en Waterstaat  extra geld heeft vrijgemaakt om die droogte te bestrijden lijkt het ons toch zaak om deze toetsing te laten plaatsvinden voordat de plannen worden uitgevoerd.

Op dit moment is nog totaal onduidelijk wat de kosten voor alle coronamaatregelen voor de gemeente Beverwijk zijn. Ook op het gebied van veiligheid lopen de kosten op. Er komen op verzoek van inwoners twee camera’s tijdelijk bij en dit zal niet het laatste voorstel worden op het gebied van veiligheid. Er zijn nog veel meer plekken waar betere controle nodig is.

De PvdA wil het college dan ook de volgende vragen stellen:

  1. Hoe staat het college tegenover de discussie over een ‘kostendrager’, die ruimte zou moeten krijgen binnen Landgoed Adrichem? Antwoord: Voor het project Landgoed Adrichem zijn de benodigde budgetten voor alle fases opgenomen in de meerjarenraming van de gemeente. Het inbrengen van een kostendrager is voor het project Landgoed Adrichem niet aan de orde. het project Landgoed Adrichem wordt gerealiseerd binnen de door de raad getelde financiële kaders.
  2. Vindt het college het een waardevolle toevoeging aan het park dat er meer woningen en parkeerplaatsen en toegangswegen bijkomen, met andere woorden dat het park meer versteent? Antwoord: Het college ziet het als haar opdracht Landgoed Adrichem uit te werken, zoals de raad het project in mei 2018 heeft vastgesteld. Uiteraard kan door voortschrijdend inzicht de definitieve uitwerking daarvan op onderdelen afwijken. Het is aan de raad om daar in deze fase een uitspraak over te doen en niet het college.
  3. Is het college het met de PvdA eens dat het woord ‘kostendrager’ onjuist gekozen is, omdat er nooit zoveel gebouwd kan worden in het park dat de kosten van het project hierdoor gedekt worden? Antwoord: Het woord kostendrager is ongelukkig gekozen omdat voor de uitvoering van Landgoed Adrichem het inbrengen van een kostendrager niet aan de orde is. De benodigde kredieten staan immers al in de meerjarenraming. Bovendien hanteert de gemeente het beleidsuitgangspunt de opbrengsten uit het ene project niet te verdisconteren in een ander project. Het eventueel realiseren van woningsbouw in Park Overbos zou onder de noemer van een ander project verder uitgewerkt kunnen worden en een zekere opbrengstpotentie met zich kunnen meebrengen. 
  4. Hoeveel zouden woningen in het park volgens het college de gemeente op kunnen leveren? Dus niet de totaalopbrengst, maar de netto opbrengst voor de gemeenschapskasAntwoord: Het eventueel realiseren van woningbouw in Park Overbos maakt geen onderdeel uit van het project Landgoed Adrichem. Het antwoord op deze vraag is daarop niet beschikbaar. 
  5. Kwam in de gesprekken met inwoners überhaupt de wens tot extra woningbouw op deze plek naar voren? Antwoord: De wens voor woningbouw is niet als expliciete wens naar voren gekomen. Er zijn geen vragen gesteld over de wenselijkheid van woningen. De vragen waren toegespitst op wat men van het park vindt en wat men daarbij mist. Voor inzicht in de verdelen in van de respondenten over de postcodegebieden verwijst het college u naar de inmiddels aan u ter beschikking gestelde uitkomsten van de flitspeiling. 
  6. Wanneer komt het college met de kostenraming voor het dempen van de vijver en het terugbrengen van voldoende watercompensatie? Antwoord: Deze kostenraming maakt onderdeel uit van het Voorlopig Ontwerp voor fase III en IV. In het financiële overzicht op pagina 7 van het raadsvoorstel over fase 2, deel 2 kunt u deze terugvinden onder de posten Meander watercompensatie, aanleg Zuidelijk park en hockeyveld op vijver. In het watercompensatie 575.000 euro aanleg Zuidelijk Park 357.000 euro en Hockeyveld op vijver 684.000 euro (deze laatste is inclusief dempen van de vijver en het aanleggen daarop van een hockeyveld).
  7. Is het college het eens met de constatering van de PvdA dat de klankbordgroep een kleine afspiegeling is van de bewoners en gebruikers van het park? Antwoord: Bij de Dag van het Park en op  Facebook en Twitter is aan alle inwoners van de gemeente gevraagd of zij deel wilden nemen aan de klankbordgroep. Alle mensen, die zich hebben aangemeld zijn lid geworden van de klankbordgroep. De klankbordgroep-leden hebben de uitkomsten van de flitspeiling gekregen om deze tijdens de bijeenkomsten als gedachtegoed namens de inwoners van Beverwijk mee te nemen tijdens de klankbordgroep-bijeenkomsten. 
  8. Ziet het college de mogelijkheden om de toetsing van het waterschap naar voren te halen zodat de gemeenteraad alle gegevens kan laten meewegen in haar beslissing? Antwoord: Ons College is hiervoor reeds lange tijd in gesprek met het waterschap. De inspanningen van het college zijn er op gericht om richting te krijgen van het waterschap als uitgangspunt voor een klimaatbestendig ontwerp. Het waterschap geeft aan dat zij dit niet kunnen geven. Daarom heeft ons college gekozen voor een pro-actieve aanpak door als vertrekpunt te nemen op zoek te gaan naar maximale mogelijkheden voor wateropvang, zodanig dat dat de (extra) wateropvang het parkontwerp geen geweld aan doet. De tijdens de eerste raadscommissie getoonde suggestie voor de watercompensatie toont een oplossing waarbij het water van de vijver is gecompenseerd. Daarnaast toont de praatplaat extra opvangmogelijkheden. In algemene zin zijn de ambities en doelen rond water-extremen en droogte belegd  in het klimaatadaptatieplan dat de raad eind 2020 kan verwachten. 

 

Met vriendelijke groeten, René Moelee en Jaqueline Dorenbos

 

 

 

 

René Moelee

René Moelee

René is o.a. woordvoerder voor: onderwijs “Voor iedereen kansen op goede scholing en passend onderwijs” De wijken  Zwaansmeer en Oosterwijk kunnen op extra steun rekenen van René. [email protected], t. 0251-756208

Meer over René Moelee