Zet de bibliotheek op plek 1 als noodzakelijke cultuerele voorziening.

Door Jaqueline Dorenbos-de Hen op 14 maart 2021

De PvdA vindt de bibliotheek een basisvoorziening, die toegankelijk moet zijn en blijven voor alle inwoners. In Beverwijk hebben we een prachtige bibliotheek aan het Kerkplein. Deze is goed bereikbaar voor alle inwoners. Dit moet zo blijven.

De bibliotheek is een unieke plek voor kinderen om dingen te leren. Niet alleen om boeken te lenen, maar ook door de activiteiten die daar georganiseerd worden. Daarom moeten bibliotheken gratis zijn tot 18 jaar.

Kinderen vanaf de bovenbouw van de basisschool lezen steeds minder. Dit geeft op langere termijn een probleem. Steeds meer kinderen komen laaggeletterd van school. De bibliotheken kunnen met programma’s om leesplezier te bevorderen meehelpen om dit probleem op te lossen.

Voor ouderen zijn bibliotheken een plek waar ze terecht kunnen voor boeken met grote letters, waar ze computercursussen kunnen volgen en waar ze anderen kunnen ontmoeten.

Laaggeletterden hebben soms moeite informatie van de overheid te begrijpen. De bibliotheek ondersteunt hen door middel van leestraining. Ook zijn er veel boeken te leen, die makkelijker te lezen zijn.

Voor kinderen van ouders, die de taal minder goed kunnen spreken en/of lezen, geeft de bibliotheek met behulp van vrijwilligers voorlezen aan huis. Dit stimuleert het leesplezier en de taalontwikkeling bij die kinderen en ook hun ouders worden gemotiveerd om voor te gaan lezen.

In Wijk aan Zee is nog steeds een kleine bibliotheekvoorziening in de basisschool. Heel belangrijk voor onze inwoners daar, die minder mobiel zijn.

Kortom, de bibliotheek is onmisbaar als laagdrempelige culturele voorziening. De PvdA vindt dat hier dus niet op bezuinigd mag worden.

Jaqueline Dorenbos-de Hen

Jaqueline Dorenbos-de Hen

     

Meer over Jaqueline Dorenbos-de Hen