Door Jaqueline Dorenbos-de Hen op 5 maart 2019

Vragen PvdA aan College B&W betreffende de nieuwe afsluitbare ondergrondse restafvalcontainers

Ongeveer acht jaar geleden heeft de gemeente Beverwijk een begin gemaakt met het  invoeren van hondenbeleid. In goed overleg met hondenbezitters en wijkgroepen zijn in de wijken hondenuitlaatroutes vastgesteld waar voorzieningen, zoals extra afvalbakken als aanvulling op al aanwezig zijnde ondergrondse restafvalcontainers zijn geplaatst. Ook zijn bordjes geplaatst waar losloopgebieden zijn en verbodsbordjes waar de hond juist niet mag komen. Dit beleid heeft de afgelopen jaren geleid tot beduidend minder overlast van hondenpoep. Natuurlijk gaan er nog altijd dingen mis, houdt niet iedereen zich aan de afspraken en moet ook de hondenpoepzuiger nog regelmatig in actie komen, maar het algehele beeld is een stuk verbeterd. Dit is positief en er komen bij de gemeente dan ook minder klachten binnen over hondenpoep dan vroeger.

Nu constateert de PvdA dat bij de nieuw geplaatste ondergrondse vuilcontainers voor restafval, die afgesloten gaan worden, de mogelijkheid ontbreekt die HVC wel aan de gemeente heeft voorgelegd als alternatief. Dit waren namelijk ondergrondse containers met een klepje, waar dus wel een zakje hondenpoep of een flesje zwerfvuil ingegooid kon worden. Hier heeft het college blijkbaar niet voor gekozen. De nieuwe containers zijn alleen toegankelijk voor de inwoners, die voor het wegbrengen van hun restafval daarop zijn aangewezen. Anderen kunnen er dus niet in.

Laten we niet vergeten dat er ook veel inwoners zijn, die tijdens het hond uitlaten tegelijkertijd ook zwervende lege flesjes, plastic en drinkpakjes opruimen en deze in ondergrondse restafvalcontainers gooien. Opgeruimd is netjes. Deze inwoners helpen de gemeente met het schoon houden van de leefomgeving, maar ze worden nu tegengewerkt. Moeten zij het afval dan maar mee naar huis nemen? De PvdA denkt niet dat dat gaat gebeuren.

Het zou heel jammer zijn als juist inwoners, die gewenst gedrag vertonen, afhaken omdat de gemeente belemmeringen opwerpt. Zoals nu dus door het volledig afsluiten van de ondergrondse containers voor zwerfafval en hondenpoep. Terwijl er dus een alternatief door HVC geboden was, met een klepje voor klein afval.

Door het afsluiten van ondergrondse containers zonder zwerfafvalklepje ontstaat een probleem op meerdere hondenuitlaatroutes. De hondenbezitter kan geen gebruik meer maken van de ondergrondse restafvalcontainer en zal flink moeten lopen om weer een gele afvalbak tegen te komen.

De PvdA maakt zich hier zorgen over. Wij zouden niet willen dat hondenbezitters, door het verdwijnen van de mogelijkheid om het poepzakje kwijt te kunnen in de ondergrondse container, de keus gaan maken om de hondenpoep dan maar te laten liggen. Als dat gebeurt, zijn we het positieve resultaat van jarenlange inzet om het gedrag te verbeteren kwijt. Ook zouden we het jammer vinden als actieve inwoners, die zwerfafval opruimen, afhaken. Dit is een gemiste kans.

Wij willen het college dan ook vragen hoe het college dit ziet en of het college met ons van mening is dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen, zodat hondeneigenaren en opruimers van zwerfafval toch gebruik kunnen maken van de afsluitbare ondergrondse container.

Een alternatief zou wellicht zijn het bijplaatsen van gele prullenbakken, maar dat lijkt de PvdA juist onwenselijk vanwege de hoge kosten van wekelijkse lediging. Daarom vragen wij juist een oplossing bij de ondergrondse containers.

In afwachting van uw antwoord, vriendelijke groeten Jaqueline Dorenbos (namens de PvdA fractie)

Jaqueline Dorenbos-de Hen

Jaqueline Dorenbos-de Hen

     

Meer over Jaqueline Dorenbos-de Hen