28 maart 2019

Raadsvergadering d.d. 28 maart 2019: Motie betreffende Transformatorstation Beverwijk (4 muren en een dak)

 

 

In de Raadsvergadering is de volgende motie met algemene stemmen aangenomen:

 

De raad van de gemeente Beverwijk, in vergadering bijeen op 28 maart 2019.

constaterende dat:

  • er voor de aanlanding aan de kust van het kabeltracé voor het project Net op zee Hollandse Kust (Noord), bij Wijk aan Zee een groot transformatiestation wordt ingericht.
  • de kwaliteit van de leefomgeving van Wijk aan Zee en Beverwijk-West reeds fors is belast wordt door de aanwezigheid van industriële activiteiten
  • In de bouwplannen voor het transformatorstation, onvoldoende voorzieningen worden getroffen die voorkomen dat het (laag frequent) geluid de bebouwde omgeving van Wijk aan Zee en Beverwijk-West bereikt en belast. Om de ongerustheid bij de bewoners van dit dichtbevolkte gebied weg te nemen, zou men het zekere voor het onzekere moeten nemen.

Overwegende dat:

  • de vrees is dat het geluid van dit transformatorstation aanzienlijk zal zijn
  • elders transformatorboxen worden uitgevoerd als een gesloten transformatorbox (4 muren en een dak) in plaats van de standaard open transformatorbox (3 muren)
  • Er in Wijk aan Zee en Beverwijk/West grote onrust is over deze geluidsbelasting en het daarom noodzakelijk is om op voorhand deze geluidsbelasting een halt toe te roepen
  • Het niet in het belang van de energietransitie is dat de daarbij benodigde infrastructuur overlast en/of maatschappelijk onrust veroorzaak en daarmee het maatschappelijk draagvlak daarvoor ondermijnt.

Verzoekt het College de volgende intentie bij de minister kenbaar te maken:

  • Tennet opdracht te geven de transformatoren uit te voeren als gesloten transformatorbox (4 muren en een dak) waardoor er zowel in Wijk aan Zee als Beverwijk-West helemaal geen extra geluidsbelasting op de reeds bestaande te verwachten is of zal optreden.

En gaat over tot de orde van de dag.

 

Deze motie is door alle partijen in de Raad van Beverwijk ondertekend.