3 september 2021

PvdA wil snel veilige oversteek voor fietsers Gladiolenlaan/Plesmanweg

Geacht college,

Na de afsluiting deze week van de Alkmaarseweg-Noord heeft onze fractie meerdere signalen gekregen dat er gevaarlijke situaties ontstaan op de kruising van het fietspad Gladiolenlaan met de Plesmanweg.

Scholieren maken in grote getalen op doordeweekse dagen deze oversteek en kruisen daarbij beide autobanen. Het autoverkeer rijdt op gescheiden banen en dit leidt er in de praktijk toe dat regelmatig te hard en soms zelfs veel te hard gereden wordt. Scholieren schatten daardoor de mogelijkheid tot oversteken regelmatig te positief in met als gevolg een zorgelijke situatie, die deze week al meerdere keren tot bijna ongelukken heeft geleid.

De brandbrief, die wij gisteren ontvingen van een bezorgde inwoner, komt daar nog eens bovenop. Het is zorgwekkend dat gedurende het proces om de afsluiting van de Alkmaarseweg-Noord te realiseren de colleges van Heemskerk en Beverwijk niet geanticipeerd hebben op mogelijke veranderingen in situaties zoals die bij deze oversteek Gladiolenlaan/Plesmanweg. Veel meer auto’s dan voorheen maken het fietsers moeilijker om in de ochtendspits en avondspits over te steken. Dit brengt nu het kwetsbare fietsverkeer in een onveilige situatie. Soms is het moeilijk in te schatten of de oversteek gemaakt kan worden en bij verkeerde inschatting kan dit fataal aflopen. De situatie ter plekke moet zo snel mogelijk verbeteren voordat er daadwerkelijk ongevallen gaan plaatsvinden.

Wij zien wel een aantal mogelijkheden, zoals een wegversmalling ter plekke, waardoor auto’s minder hard gaan rijden. Ook zou een veiligere plek halverwege de fietsoversteek tussen beide rijbanen gemaakt kunnen worden, waardoor de fietsers beter beschermd staan halverwege de oversteek. Betere verlichting is ook nog een optie.

Tegelijkertijd zou het goed zijn om de snelheid van de auto’s op dat deel van de Plesmanweg te meten. Het zou namelijk best zo kunnen zijn dat men (misschien tijdelijk) harder rijdt om het effect van het omrijden teniet te doen. Als blijkt dat daadwerkelijk vaak te hard wordt gereden, kan er strengere handhaving op gezet worden.

Wij vragen u met klem om op de kortst mogelijke termijn te zorgen voor een veiligere situatie voor overstekende fietsers.

Met vriendelijke groeten, Jaqueline Dorenbos-de Hen namens de PvdA-fractie