Parkeerbeleid bijdrage Ismail Ilhan in Cie.vergadering 21 september 2023.

27 september 2023

Bijdrage betreffende Parkeerplannen in Beverwijk van Ismail Ilhan in Cie. verg. 21 september 2023. 

De grenzen van de parkeerruimte zijn bijna bereikt in het centrum van Beverwijk. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders een breed pakket aan parkeerplannen gepresenteerd. Het doel van het nieuwe parkeerbeleid is om de stad leefbaar en toegankelijk te houden en ruimte te bieden aan woningbouw.

“Het is echt nodig om te gaan sleutelen aan ons parkeerbeleid”, zegt wethouder Jaqueline Dorenbos, die verantwoordelijk is voor parkeren. Uit onderzoek door verkeersadviesbureau Iv-Infra blijkt dat de bezettingsgraad in de binnenstad over pakweg vijf jaar richting de 100 procent gaat. “Problemen ontstaan al bij een parkeerdruk boven de 85 procent: bewoners en bezoekers kunnen dan vaak geen passende parkeerplek meer vinden in de buurt”, legt Dorenbos uit. “Gezien onze stedenbouwkundige ambities wordt die drukte alleen maar groter.”

In de Commissievergadering van 19 september voerde Ismail Ilhan voor de PvdA fractie het woord.  Namens de PvdA wil ik graag ons standpunt delen met betrekking tot het belangrijke onderwerp van parkeren in het centrum van Beverwijk, waarover we vorige week de eerste termijn in de commissie hebben gehad. In die vergadering hoorden we bezorgde ondernemers. Zij vertelden over de moeilijke jaren, die zij als ondernemers achter de rug hebben in verband met corona, de oplopende kosten voor energie en de afname van bestedingen door het vele bestellen op internet. Als PvdA delen we de zorgen van deze ondernemers over de onzekerheid van bestaan.

Echter, die problemen kunnen we als gemeente niet oplossen. Wel hechten we veel waarde aan het behoud van een aantrekkelijk centrum in Beverwijk. Ook voelen we de wens om iets meer ruimte in het gratis parkeren. Daarom voelen we er wel voor om op woensdagen de eerste twee uur van elke parkeeractie gratis te maken.

Woensdag is tevens marktdag, en we verwachten dat dit voorstel niet alleen de ondernemers zal helpen, maar ook zal bijdragen aan een toename van het aantal bezoekers voor de markt en bijgevolg voor het centrum als geheel. Dit initiatief is bedoeld om de lokale economie een impuls te geven en tegelijkertijd het centrum van Beverwijk levendig en aantrekkelijk te houden. Dat hier financiële gevolgen aan vast zitten voor het parkeerfonds is een feit, want in feite heb je dan twee dagen per week die maar heel weinig parkeeropbrengsten zullen opleveren.

We realiseren ons echter wel dat de zorgen van ondernemers niet volledig kunnen worden opgelost door middel van parkeerbeleid alleen, hoewel we geloven dat het wel een positieve bijdrage zal leveren. Daarom is het belangrijk om, zoals ook in het raadsvoorstel wordt vermeld, de situatie na een jaar te evalueren. We willen de inkomsten, kosten, het aantal parkeeracties en de effecten van de voorgestelde maatregelen grondig analyseren. Deze evaluatie zal ons in staat stellen om gezamenlijk te beslissen welke vervolgstappen we moeten nemen en waar we de focus moeten leggen. Dus dan kunnen we ook kijken aan welke knoppen er volgend jaar gedraaid moet worden. Gelukkig heeft het college al aangegeven dat volgend jaar ook opnieuw volop mogelijkheid zal zijn om in gesprek te gaan met inwoners, ondernemers en gemeenteraad.

Daarnaast benadrukken we als PvdA nog maar eens het belang van voldoende parkeergelegenheid in ons centrum, ook in de toekomst. Daarom staan we positief tegenover het idee om een parkeergarage te bouwen. We hebben begrepen dat het college in de volgende fasen de haalbaarheid van een parkeergarage zal onderzoeken en concrete voorstellen zal presenteren. Wanneer het moment daar is, is het essentieel dat het parkeerfonds voldoende middelen bevat om een deel van de kosten voor de parkeergarage te financieren.

Samenvattend wil de PvdA benadrukken dat we de zorgen van onze ondernemers serieus nemen en concrete stappen willen ondernemen om hen te ondersteunen. We geloven dat het voorstel om op woensdagen de eerste twee uur gratis parkeren mogelijk zal bijdragen aan de vitaliteit van ons centrum. Daarnaast kijken we uit naar een gedegen evaluatie van het parkeerbeleid na een jaar en ondersteunen we de plannen voor een parkeergarage in de toekomst, mits er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. We hopen dat we als gemeenschap gezamenlijk kunnen werken aan een bloeiend en leefbaar centrum van Beverwijk. De PvdA vindt het belangrijk dat er eindelijk een stap gezet wordt voor een toekomstbestendig parkeerbeleid in Beverwijk. Niets veranderen is echt geen optie. De parkeerdruk is al jaren aan het toenemen en we moeten echt het parkeren beter spreiden. Wonen en blijven bouwen in het centrum is belangrijk voor de leefbaarheid in het centrum, de klandizie van ons winkelbestand en ook voor de verdere ontwikkeling van het OV. We willen tenslotte ook de intercity terug voor een betere bereikbaarheid van Beverwijk en de IJmond.

Laten we volgend jaar vooral ook heel goed kijken wat de ervaringen zijn van de inwoners van het gereguleerd parkeergebied, waar nu echt wel heel wat verandert. De ervaringen van inwoners vinden wij als PvdA heel belangrijk!

Namens PvdA Ismail Ilhan