Antwoorden op Art. 41 vragen over Hoge energielasten in slecht geïsoleerde sociale huurwoningen

9 september 2022

Op 8 september heeft Ismail Ilhan namens de PvdA fractie Beverwijk vragen gesteld over Hoge energielasten in slecht geïsoleerde sociale huurwoningen. Begin oktober zijn de antwoorden van het College gekomen.

Vragen ex artikel 41 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad over hoge energielasten in slecht geïsoleerde sociale huurwoningen. (vragen gesteld door Ismail Ilhan)

Geachte leden van de raad, In antwoord op de vragen van het raadslid Ismail Ilhan, over bovenvermeld onderwerp berichten wij u het volgende. Voor de goede orde hebben wij eerst de vragen vermeld en vervolgens ons antwoord.

  1. Is het college het met de PvdA eens dat het belangrijk is zo spoedig mogelijk sociale huurwoningen met een C, D, E, F of G energielabel te verduurzamen tot in ieder geval energielabel B?

Antwoord: Ja.

  1. Is het college al in gesprek met de woningcorporaties om te bespreken hoe de corporaties op korte termijnmaatregelen kunnen nemen om deze categorie sociale huurwoningen te verduurzamen?

Antwoord: Ja, het college is in gesprek met corporaties. In de overeenkomst prestatieafspraken Beverwijk – Heemskerk 2025 is in april 2022 het volgende overeengekomen:

  • De corporaties verduurzamen hun woningvoorraad stapsgewijs, gericht op de reductie van de warmtevraag van de woning en op het opwekken van duurzame energie. Hierbij wordt aangesloten bij natuurlijke momenten, dus zoveel mogelijk UIT-22-76822 / Z-22-84213 Pagina 2 in combinatie met het uitvoeren van planmatig c.q. groot onderhoud.

In 2022 hebben alle woningen van Woonzorg Nederland energielabel B.

In 2023 heeft de woningvoorraad van de corporaties Pré Wonen en Woonopmaat een energieprestatie van gemiddeld 160-190 KWh/m2 (oftewel gemiddeld label B en EI van 1,4) behaald.

Deze corporaties verduurzamen allereerst de woningen die nu een E, F of G-label hebben, gericht op het tussendoel om eind 2028 geen woningen (met uitzondering van monumenten en voor sloop aangemerkte woningen) meer te hebben met een dergelijk energielabel. Daarna wordt de energieprestatie verbetert richting 105 -160 KWh/m2 in 2030.

  • Corporaties en gemeenten ondersteunen de samenwerkingsverbanden en energiecoöperaties om bij te dragen aan een structurele oplossing voor huurders in de sociale sector waar de financiële druk door stijgende energielasten enorm is.

De partijen ondersteunen bewoners in het verminderen van energiegebruik door de inzet van Energiecoaches en instructiemateriaal voor het gebruik van duurzame installaties.

  • Om energie-armoede te beperken/terug te dringen, brengen partijen op basis van bestaande data energie-armoede in kaart. Op basis daarvan bepalen zij welke (extra) inzet mogelijk is om deze huishoudens te helpen.

De afgelopen maanden heeft de gemeente met de corporaties 2.300 huishoudens geselecteerd waar energiearmoede wordt vermoed. Voor het overgrote gedeelte gaat het om sociale huurwoningen, die niet worden gesloopt in 2022, met een lage energielabel. Aan ca 1.000 van deze huishoudens is inmiddels een aanbod voor hulp door een energiecoaches gedaan. De participatiegraad is 50%. Als de energiecoaches van van EcoBeverwijk of Klimaatroute het huishouden bezoekt dan bespreken zij met de huurders alle mogelijkheden om energie te besparen om te zorgen voor een lagere energierekening. De bewoners ontvangen energiebesparende producten ter waarde van €100. De energiecoaches installeren ook direct de producten zodat de bewoners dezelfde dag nog kunnen beginnen met besparen. Klusteams kunnen de maatregelen direct plaatsen. Naast de inzet van coaches start de gemeente in samenwerking met de woningcorporatie Pré Wonen een pilot om energieverbruik te verlagen door de CV ketel temperatuur op 60 graden te zetten.

In de pilot is er nadrukkelijk oog voor het wooncomfort bij verlaging van de temperatuur. Indien de pilot succesvol uitpakt wordt het op grote schaal uitgerold en meegenomen in de standaard onderhoudscyclus. Op dit moment maken we meer plannen om deze doelgroep te helpen de energierekening te verlagen, later dit jaar komen we met een plan van aanpak hiervoor bij u terug.

  1. Zo nee, wil / kan het college het gesprek met de corporaties zo snel mogelijk starten? Antwoord: Het college is al in gesprek met de corporaties en huurders.
  2. Is het college ook op de hoogte van de stand van zaken bij sociale huurwoningen in particulier eigendom?

Antwoord: Er is geen compleet overzicht van particuliere sociale huurwoningen. We brengen de situatie van alle particuliere huurwoningen (inclusief sociale huur) zo goed mogelijk in kaart en gaan met eigenaren en huurders in gesprek. Op basis van de indicatoren UIT-22-76822 / Z-22-84213 Pagina 3 o.a. uit het TNO-rapport “de feiten over Energiearmoede in Nederland, inzicht op nationaal en lokaal niveau’ komen we tot een overzicht van de inwoners die we kunnen helpen. Waar bekend helpen we de huurders van particuliere huurwoningen om de energierekening te verlagen. Dit doen we o.a. door de inzet van energiecoaches die thuis energieadviezen geven en helpen met energiebesparende producten. Specifiek voor deze doelgroep zorgen we ook dat de producten gelijk geïnstalleerd worden, zodat ze direct voordeel ervaren!

  1. Is het college bereid deze particuliere eigenaren te benaderen om ook hun aandacht te vragen voor verduurzaming van de sociale huurwoningen om zo de energierekening van de huurders naar beneden te brengen?

Antwoord: Ja. We zoeken manieren om in gesprek te komen met de particuliere verhuurders. Zij worden geïnformeerd over de duurzaamheidsmaatregelen die zij kunnen nemen en subsidies die beschikbaar zijn.

Ervan uitgaande de vragen hiermee te hebben beantwoord. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Beverwijk, de gemeentesecretaris, de burgemeester