22 november 2021

NOODKREET: herverdeling gemeentefonds van Gemeenteraad Beverwijk naar regering Den Haag

Beverwijk, 9 november 2021

Betreft: noodkreet herverdeling gemeentefonds

Geachte Tweede Kamerfracties,

Wij, de gemeenteraadsleden van Beverwijk, zijn verbijsterd over de voorstellen betreffende de herverdeling van het gemeentefonds. In mei 2021konden wij er nog vanuit gaan dat wij met €36 extra per inwoner een voordeelgemeente zouden zijn, in juli bleek dat voordeel verdwenen te zijn en in oktober vernamen wij van het college dat wij met een korting van €61 per inwoner zelfs een groot nadeel te verwerken krijgen in onze begroting. Het verschil tussen het eerste voorstel en het laatste is €4.000.000 op onze jaarlijkse begroting!

Nu zult u misschien denken: tja, dat is nu eenmaal zo. De ene gemeente zal blij zijn, de andere juist niet. Maar zo simpel is het niet en we willen u uitleggen waarom.

De nu voorgestelde herverdeling is voor ons een totale ‘roller coaster’, die onze stad terug brengt naar de tijd van de financiële crisis.  We zullen niet ontkomen aan een grote bezuinigingsoperatie, die de bestaande voorzieningen deels kapot gaat maken. Juist terwijl wij bezig zijn met plannen om onze stad enorm uit te gaan breiden in een cirkel rond ons intercity station, project Spoorzone. Precies wat Het Rijk en de provincies willen: bouwen rond  het OV in het belang van een duurzame toekomst.

Nu weet u misschien niet zoveel over Beverwijk, maar wij zijn een stad met kustdorp Wijk aan Zee, die sinds de jaren vijftig enorm gegroeid is door de Hoogovens en de vele arbeidskrachten die hier gehuisvest moesten worden. Onze stad heeft in de jaren daarna veel gebouwd: een zwembad, een cultureel centrum, wijken met wegen en groen. Veel van die wijken zijn nu toe aan een grote opknapbeurt qua infrastructuur, waar we ook meteen willen investeren in klimaatadaptatie. Ook onze voorzieningen, zoals het zwembad en het cultureel centrum zijn toe aan renovatie, dan wel nieuwbouw.

Die plannen kunnen voor een groot deel in de prullenbak als de nu voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds werkelijk plaats gaat vinden.

Wat hebben wij te bieden aan nieuwe bewoners, maar ook aan investeerders, als ze zien dat wij voorzieningen moeten schrappen, terwijl er een enorme groeipotentie aan inwoners is? De provincie Noord-Holland heeft een enorme behoefte aan nieuwe woonwijken en die kunnen nu eenmaal niet allemaal in Amsterdam en Haarlem gerealiseerd worden. Wij willen als Beverwijkse gemeenteraad graag onze nek uitsteken en investeren in een nieuwe wijk. Daar steken wij veel gemeenschapsgeld in voor het algemeen belang. Maar dit kunnen wij niet voortzetten als wij tegelijkertijd zo’n financiële klap te verwerken krijgen zoals het er nu naar uit ziet.

Deze brief is een dringende oproep van alle politieke partijen van Beverwijk aan U als Tweede Kamer om zich te verdiepen in de effecten van de herverdeling van het gemeentefonds en de enorme gevolgen voor een groot aantal gemeenten. U kunt deze ongewenste ontwikkeling nog stoppen voor het te laat is. Vanzelfsprekend willen we u van harte welkom heten in Beverwijk voor een gesprek.

Wij hebben uw aandacht, betrokkenheid en hulp hard nodig!

Met vriendelijke groeten, de gemeenteraad van Beverwijk

VVD, GroenLinks, Samen Lokaal, D66, PvdA, CDA, Vrij!, Gemeentebelangen