Door Jaqueline Dorenbos-de Hen op 1 juli 2019

Mondelinge vragen PvdA 27 juni 2019, betreffende rapport Onderzoek Rioolwateranalyse middelengebruik.

 

Raadsvergadering donderdag 27 juni

Deze vragen worden buiten de PvdA ondersteund door: Samen Beverwijk, Vrij!, Gemeentebelangen Beverwijk.

 

Naar aanleiding van het deze week naar buiten gebrachte rapport Rioolwateranalyse middelengebruik en de berichtgeving hierover in de media leven er bij ons de volgende vragen.

  1. In december 2018 is dit bovengenoemde onderzoek gedaan. De resultaten zijn op 11 december 2018 gepresenteerd aan het college. Hoe komt het dat pas eind juni de openbaarheid hierover wordt gezocht? Een half jaar later! Het gaat om een rapport met uitkomsten, die door velen als bijzonder schokkend worden ervaren.

Wat heeft het college in dit half jaar dat verstreken is gedaan met de resultaten van het onderzoek? Heeft u al contact gehad met instanties als Brijder, de jongerenwerkers, GGD? Of heeft u kostbare tijd verloren laten gaan en onderneemt u nu pas eindelijk actie?

  1. In het rapport staat dat geen conclusies kunnen worden getrokken over het aantal personen dat de drugs gebruikt. In de brief aan de raad staat dat hoewel de aangetroffen hoeveelheden zorgelijk zijn, de resultaten uit het onderzoek niets zeggen over de gebruikende populatie: “Zijn het enkelen die zwaar gebruiken, of juist veel mensen die een kleine hoeveelheid gebruiken? Zijn het volwassenen of jeugdigen?” U gaat vervolgonderzoek doen om een beter beeld te krijgen. Volgens het schema dat bij de brief zit, komt u in Q4 2019-2020 met de resultaten. Dat is dus een jaar nadat u de cijfers geduid heeft gekregen.

Wilt u werkelijk zeggen dat u nog geen enkel idee heeft in Beverwijk hoe het zit met onze jeugd? Ouders schrikken zich te pletter van de uitkomsten van het rapport en u kunt nog helemaal niets zeggen over onze jeugd en drugsgebruik?

  1. Wethouder Erol van Volksgezondheid heeft de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd aan de pers. Hoe komt het dat de burgemeester, als hoeder van openbare orde en veiligheid, niet ook aanwezig was? Het gaat hier weliswaar om een rioolonderzoek, maar er moet ook duidelijkheid komen over de openbare orde en veiligheid als het de drugshandel betreft.
  1. De vraag, die bij veel inwoners leeft na het krantenartikel van afgelopen woensdag in het Noord Hollands Dagblad is: Zijn wij de junior drugshoofdstad van Noord Holland aan het worden? Dit is toch zeer ernstig. Daarom willen wij de portefeuillehouder openbare orde en veiligheid op de barricades zien staan naast de wethouder Volksgezondheid. Gaat u dit doen?
  1. In de brief aan de gemeenteraad van 25 juni staat dat het onderzoek “alleen iets zegt over het gebruik van de onderzochte middelen. Op basis van het onderzoek kunnen geen uitspraken worden gedaan over eventuele handel in die middelen.”

Dit is op zijn minst gezegd het understatement van het jaar. In geen andere stad is zo’n hoge concentratie cocaïne in het rioolwater gemeten als in Beverwijk, met als enige uitzondering Amsterdam. Hoe kun je dan spreken over “eventuele handel”? De cocaïne groeit hier niet aan de bomen, dus moet er sprake van handel. Of is het college van mening dat men de cocaïne door elke individuele gebruiker uit Amsterdam wordt gehaald of zo?

Het gezond verstand zegt dat het niet anders kan dat dat er op grote schaal handel in harddrugs, zoals cocaïne  plaatsvindt in Beverwijk. Laten we onszelf niet voor de gek houden. De handel weet Beverwijk te vinden. Dat het onderzoek niet ingaat op die handel is evident en lag ook niet in de scope van de onderzoeksopdracht. Maar wat heeft het college ondertussen gedaan in de richting van politie en openbaar ministerie met de conclusies van dit rapport?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaqueline Dorenbos-de Hen

Jaqueline Dorenbos-de Hen

     

Meer over Jaqueline Dorenbos-de Hen