Door Jaqueline Dorenbos-de Hen op 3 maart 2019

Integraal Handhavingsbeleid Leefbaarheid en Veiligheid: Bijdrage PvdA gemeenteraadsvergadering 28-02-2019

PvdA vindt handhaving op leefbaarheid en veiligheid heel belangrijk. Wij hebben niet voor niets al ruim vijftien jaar de slogan: Beverwijk, schoon, heel en veilig. Daar hebben we altijd aandacht voor gevraagd en op ingezet. Leefbaarheid wordt snel minder als de omgeving verloedert. Mensen voelen zich daardoor niet prettig en soms zelfs onveilig. Of dat nu komt door vuil op straat naast de afvalcontainer, het achterlaten van hondenpoep, het parkeren bij een invalidenafrit, of het onjuist stallen van fietsen waardoor mensen er niet langs kunnen. Handhaving op het gebied van veiligheid en ondermijning is natuurlijk ook van groot belang, maar de leefbaarheid mag nooit op het tweede plan komen.

De PvdA constateert dat als het om handhaving gaat, je het eigenlijk nooit goed kunt doen. Handhaaf je iemand, die zijn fiets heeft vastgemaakt op een blindengeleidestrook, zal deze zeggen: “Ga boeven vangen”, of: “Ga eens de hondenpoep handhaven waar mijn kind elke dag in trapt”. Iedereen vindt handhaving belangrijk, maar niemand wil zelf gehandhaafd worden.

In het Integraal Handhavingsplan worden nu handhavingsprioriteiten opgenoemd.  Gebiedsgericht zijn de prioriteiten: ‘De drie straatjes (Kloosterstraat, Zeestraat, Koningstraat), Oosterwijk, Bazaar en omgeving en Wijk aan Zee. De thematische prioriteiten zijn: woonfraude, afval en vuildumpingen, ondermijning, jeugdoverlast, drank- en drugsoverlast en verkeer rondom scholen.

Natuurlijk kunnen wij deze prioriteiten onderschrijven, maar wij hebben hier wel wat kanttekeningen bij. Als je drie straatjes in het stadscentrum benoemd als gebiedsprioriteit, heeft de PvdA er wel moeite mee dat niet ons stationsgebied en Breestraat worden meegenomen. Dit is een gebied waar de afgelopen jaren door provincie en gemeente vele miljoenen in geïnvesteerd zijn en waar je nu ziet dat door gebrek aan handhaving zaken verloederen. Als je aankomt met de trein op het Stationsplein zie je tientallen fietsen bij en vastgemaakt aan lantaarnpalen, postbus, kaartjesautomaat en soms zomaar, neergesmeten op de grond. Midden op de blindengeleidestrook. Ook mensen, die wel goed kunnen zien hebben hier enorme overlast van , want je kunt er soms amper langs. Verder zie je auto’s die over het fietspad naar de pinautomaat rijden. Vinden ze blijkbaar de snelste weg. Reizigers van buiten kunnen niet anders dan denken:” Waar ben ik beland? Is dit de vrijstaat Beverwijk waar iedereen precies doet wat ie zelf wil? “ Dat moet je toch niet willen. Juist de entree van de stad is ons visitekaartje.

Het centrum van Beverwijk, ons visitekaartje, is recent opgeknapt is voor vele miljoenen euro’s. Op het Stationsplein is een prachtige ondergrondse fietsenstalling neergezet. Een fantastische fietsenstalling, met hoge jaarlijkse lasten, maar het is dan ook een fantastische voorziening voor iedereen die met de fiets reist naar en van het station reist. Je kunt hier gratis je fiets veilig onder toezicht stallen vanaf een kwartier voor de eerste trein vertrekt en een kwartier nadat de laatste trein aankomt. Er is dus helemaal geen reden om je fiets zomaar ergens neer te zetten. Bovendien staan er grote borden dat het niet mag. Des te meer reden voor handhaving.

Als we zoveel geld hebben geïnvesteerd in ons centrum, met als oogmerk kwaliteit van de leefomgeving te creëren, moeten we ook zo dapper zijn om af en toe eens tientallen fietsen weg te slepen, die illegaal geparkeerd zijn. Ook als dit boze mensen oplevert. Dan zijn ze maar boos. Ze moeten sowieso eigenlijk alleen boos zijn op zichzelf. Als je regelmatig controleert, regelmatig handhaaft, zal de overlast steeds minder worden. Daar zijn wij van overtuigd. Daarom hebben wij samen met Samen Beverwijk en Democraten Beverwijk een motie opgesteld om ook het Stationsplein en stadscentrum regelmatig op leefbaarheid te handhaven. Burgemeester Smit deed op dit punt een duidelijk toezegging, waardoor de motie uiteindelijk niet eens ingediend hoefde te worden. De PvdA is hier heel blij mee.

Behalve de wijk Oosterwijk, willen wij ook aandacht vragen voor de wijk Meerestein. Een wijk, qua samenstelling en problematiek gelijkwaardig aan Oosterwijk. Als je Oosterwijk als prioriteit neemt, zul je ook Meerestein als prioriteit moeten benoemen. Op dit moment spelen daar al flinke problemen rond groepen jongeren en wordt nu ook al extra ingezet op handhaving. Deze wijk verdient ook meer aandacht voor leefbaarheid. Ook deze oproep werd gehoord door de burgemeester en het is dan ook zo dat de prioriteiten niet in beton gegoten worden met de vaststelling van dit plan. De burgemeester zegt toe dat bij de begrotingsbehandeling in november 2019 er een document komt, op grond waarvan de raad prioriteiten kan stellen op basis van de onderliggende gegevens.

 

Jaqueline Dorenbos-de Hen

Jaqueline Dorenbos-de Hen

     

Meer over Jaqueline Dorenbos-de Hen