Goed nieuws!!! De vijver bij de Walvis wordt niet gedempt. Hieronder de bijdrage van Ismail Ilhan tijdens de raadsvergadering van 19 oktober 2023.

20 oktober 2023

Namens de PvdA-fractie willen we onze oprechte waardering uitspreken voor het college, dat erin geslaagd is om een alternatief scenario te presenteren voor Landgoed Adrichem, of sportpark Adrichem, waarbij de vijver behouden blijft. Zoals we eerder hebben benadrukt tijdens de commissievergadering, is dit een beslissing waar we als fractie enorm blij mee zijn. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is voor onze inwoners en voor het verzet dat tegen de verplaatsing van de vijver is geweest.

Onze dank gaat ook uit naar de insprekers tijdens de commissievergadering, die waardevolle inzichten hebben geboden. Het is duidelijk geworden dat BHC-Overbos nauw betrokken is geweest bij de uitwerking van dit alternatieve voorstel, met betrekking tot de hockey-gerelateerde aanpassingen. Het feit dat alle betrokkenen eensgezind zijn over de uitwerking van dit alternatieve voorstel, is een teken van draagvlak en consensus.

Desondanks moeten we ook erkennen dat er nog onduidelijkheden bestaan over de invulling van de maatregelen die in de Definitieve Ontwerp (DO) waren vastgelegd. De wethouder heeft aangegeven dat de DO nog steeds als uitgangspunt dient voor verdere aanpassingen aan het sportpark. Daarom vragen we het college om de raad en de betrokkenen dringend te betrekken bij de manier waarop de uitvoering van de DO zal worden vormgegeven. We verzoeken het college ook om in gesprek te blijven met de betrokkenen tijdens de verdere uitwerking van de plannen voor de uitvoering.

Tijdens de commissievergadering heeft de PvdA benadrukt, dat de de PvdA altijd heeft gepleit voor het behoud van de vijver, en herhaaldelijk aangegeven waarom dit zo cruciaal is. We hebben betoogd dat het onnodig zou zijn om de vijver te dempen ten behoeve van een hockeyveld, aangezien de benodigde capaciteit voor hockey inmiddels was gerealiseerd, en er nog onvoldoende duidelijkheid is over de impact van het dempen van de vijver op de wateropvang in de regio.

Op basis van de inbreng van de insprekers tijdens de commissievergadering, zien we dat er kansen zijn om als college in gesprek te gaan met de voetbalverenigingen Jong Hercules en de Kennemers. Het doel van deze gesprekken moet zijn om te begrijpen waar de behoefte ligt met betrekking tot onderhoud van accommodaties en andere urgente zaken waarbij zij eventueel bijstand nodig hebben. Het is van belang dat alle betrokken partijen gehoord worden en dat er een constructieve dialoog plaatsvindt.

Voorzitter, we blijven als fractie van de PvdA het jammer vinden dat het oorspronkelijke open karakter van het sportpark niet haalbaar is. Echter, we begrijpen de zorgen van de belanghebbenden in het park met betrekking tot de openstelling van de Adrichemlaan. Het is van belang dat we blijven zoeken naar een balans tussen de belangen van de sportverenigingen, de inwoners en het behoud van de groene ruimte.

We staan hier vandaag opnieuw om onze bezorgdheid te uiten met betrekking tot de verwoestende gevolgen van de storm Poly aan de park Overbos, die eveneens geen genade heeft getoond voor het Wronki bos. Deze natuurramp heeft een zware tol geëist en heeft diepe littekens achtergelaten in het bomenbestand van dit prachtige stukje natuur.

Het is van het grootste belang dat we nu actie ondernemen en deze kostbare groene oase herstellen. Parken en bossen spelen een cruciale rol in onze samenleving, niet alleen voor de ecologische waarde die ze vertegenwoordigen, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van onze gemeenschap. Ze bieden ruimte voor recreatie, ontspanning, en contact met de natuur, en dragen bij aan de levenskwaliteit van onze inwoners.

We richten daarom onze dringende vraag aan de wethouder: Zijn er concrete plannen om het park Overbos en het Wronki bos te herstellen na de verwoestende gevolgen van de storm Poly? Dit is geen kwestie die we kunnen uitstellen of verwaarlozen. Het herstel van deze groene gebieden is van cruciaal belang, niet alleen voor de flora en fauna die er thuishoren, maar ook voor de mensen die er dagelijks van genieten.

Ismail Ilhan