Binnenkort worden er stekken van de “Halve Maan Iepen” geplant in Beverwijk.

27 september 2023

De “Halve Maan Iep”

Een aantal jaren geleden is op de Velserweg een meer dan 100 jaar oude iep geveld, die vele stormen had doorstaan en keer op keer de iepziekte had weerstaan. Waarom gebeurde dit dan toch met zo’n bijzondere boom? De kap van de boom was nodig om de reconstructie van de weg mogelijk te maken. Hierdoor ontstond een veel veiligere verkeerssituatie. Er is nog eerst onderzoek gedaan of herplant mogelijk was, maar de boom was zodanig oud en de wortels waren door de ondergrondse infrastructuur van kabels en leidingen zodanig beschadigd, dat herplant niet mogelijk was.

Het feit dat de boom gekapt zou worden, riep bij veel inwoners emotie op. Er waren zelfs mensen die zich vast wilden ketenen aan de boom om kap te voorkomen. Dit is uiteindelijk niet zover gekomen. Er ontstond een ander idee. Een kans voor een groene toekomst van Beverwijk. Een idee van de bomenbeheerder van Beverwijk.

Voor de kap zijn er takjes geknipt van de boom en die takjes zijn gestekt. Op een boomkwekerij in Zuid-Oost Groningen zijn ze met veel liefde en aandacht opgekweekt tot echte bomen, die nu klaar zijn om weer herplant te worden in hun geboortegrond.

In 2022 is al 1 van de Halve Maan iepen geplant op de Breestraat op een mooie centrale plek. Deze boom doet het goed en daarom wil de gemeente dit jaar op Boomfeestdag met schoolkinderen een heel aantal “Halve Maan Iepen” gaan terug planten in Beverwijk.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat in elke wijk en in zoveel mogelijk buurten een nazaat van de historische iep komt te staan. Het is wel even zoeken naar geschikte plekken, want de iep wordt uiteindelijk een heel hoge boom en hij kan dus niet zomaar in elke straat komen.

 

In het najaar zal de gemeente veel aandacht besteden aan deze bijzondere vergroening van onze stad. Zomerstorm Poly heeft gevoelige gaten geslagen in ons bomenbestand, maar er gaat de komende jaren veel geplant worden om weer een mooi, aangevuld bomenbestand te krijgen. Dit doen we dus o.a met de historische “Halve Maan Iepen”. Bent u al nieuwsgierig? Ga dan alvast kijken op de Breestraat. Er staat een bordje bij, dus de iep is niet te missen.

 

Jaqueline Dorenbos