Door Jaqueline Dorenbos-de Hen op 26 november 2019

Bijdrage Begroting 2020 van de PvdA fractie Beverwijk/Wijk aan Zee, november 2019

Luisteren naar de mensen in de wijken van Beverwijk en Wijk aan Zee

 De PvdA is positief over de begroting 2020 en de financiële positie van de gemeente Beverwijk. Beverwijk heeft meer dan genoeg geld om mogelijke risico’s af te dekken. Het is fijn voor onze inwoners dat bijvoorbeeld de ozb slechts stijgt met de inflatie. De gemeentelijke woonlasten in Beverwijk zijn nog steeds onder het landelijk gemiddelde. Laten we dat vooral zo houden.

Er liggen positieve prognoses uit de septembercirculaire van het Rijk voor de komende jaren. Wat betekent dat? We weten allang dat dit maar momentopnames zijn. Het Rijk is grillig met zijn circulaires. Is het dus wel slim om de komende jaren het te verwachten geld te gaan investeren in nieuwe ambities? Ambities, die jarenlang op de begroting hun financiële stempel zullen drukken. Een nieuw zwembad, verplaatsing van het Kennemertheater naar het stationsgebied? Een totaal nieuw ingericht Landgoed Adrichem? Of is dat toch niet zo slim? Gelukkig was wethouder Erol financiën tijdens de begrotingscommissie al zo duidelijk als wat:  Ja, helaas, we zullen keuzes moeten maken. Niet alles kan. En dat zegt hij niet zomaar. Hij waarschuwt terecht.

De voorspellingen vanuit het gemeentefonds zijn namelijk precies wat ze zijn: voorspellingen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Elk jaar zorgen de mei-circulaire en de septembercirculaire ervoor dat alle verwachtingen van gemeentes weer over de kop gaan. Soms in positieve zin, vaak in negatieve zin. Al jaren worstelen gemeentes hiermee. Terecht dat er nu eindelijk gekeken gaat worden naar een ander systeem dan het trap op trap af principe.

Maar… en dat is best een stevige maar….. laten we ons niet rijk rekenen als de grote schommelingen in het gemeentefonds verdwijnen. Fijn dat gemeentes voortaan beter weten waar ze echt aan toe zijn. Daar  kan je dan met een goed gevoel je begroting op maken, die toekomstbestendig zal zijn.

Maar zal een verandering in systematiek niet ook meteen een bezuiniging op het gemeentefonds betekenen? Met alle uitdagingen, die het kabinet voor zich heeft liggen, zoals de miljarden verslindende energietransitie, de enorme investeringen in de infrastructuur die de klimaatverandering met zich meebrengt? Het zou zo maar kunnen.

Laten we de komende jaren dus vooral met de voeten op de grond blijven staan en doorgaan met ons financieel solide beleid. Maar dat niet alleen! Laten we vooral kijken wat Beverwijk en Wijk aan Zee in de basis nodig hebben.

Wat heeft Beverwijk nodig? Wat heeft Wijk aan Zee nodig? Wat willen de inwoners van ons stad en dorp? Wat willen de inwoners van de wijken? Dat zou voorop moeten staan. Het college en gemeenteraad moeten goed hun oren en ogen open houden voor de ideeën van de inwoners. Als inwoners participeren, en dat doen ze,  luister dan ook naar wat hun wensen zijn.

Een heel belangrijke: Inwoners willen zich veilig voelen op straat. Er zijn teveel inwoners, die dat nu niet zo ervaren. Het gaat niet om 1 plek. Niet alleen het centrum met de drie straatjes zijn het probleem. De ene keer hoor je het over het Europaplein. De andere keer is het een straat rond het Prinsenhof. Of Plesmanweg. Of vul maar in. We kennen de ervaringen ondertussen allemaal wel.

Inwoners willen dat de gemeente meer inzet op handhaving en meer camera’s plaatst. Daar is meer geld voor nodig.

Maar ook het investeren in wijken moet doorgaan. Om te zorgen dat een wijk fijn is om te wonen, moet blijvend aandacht worden gegeven aan een wijk. De inwoners van Meerestein bijvoorbeeld willen dat hun wijk, net als Oosterwijk,  extra aandacht krijgt. In Meerestein heerst tenslotte een meervoudige problematiek: rond het afval dumpen en rond veiligheid. De naam Pilotenbuurtbende, die tegenwoordig gekoppeld wordt aan allerlei incidenten in heel Beverwijk legt een stigma op de wijk. Bewoners voelen zich in de steek gelaten. Soms door de woningcorporatie, maar ook door de gemeente. Ze horen veel goeds over het investeren in Oosterwijk. Maar zij dan? Kunnen zij ook op de gemeente rekenen? Graag een reactie van het college.

De inwoners van de Kuenenpleinbuurt voelen zich ook teleurgesteld. Waar blijft nu de beloofde herinrichting? Al vijftien jaar geleden werd hier over gesproken. Pré Wonen en Woon op Maat zouden nu hier eindelijk samen gaan ontwikkelen, maar wanneer dan eindelijk? Weet de gemeente ondertussen meer? Kan de wethouder volkshuisvesting een prognose geven wanneer de Kuenenpleinbuurt/ Indische buurt op de schop gaat?

Inwoners zeggen ook dat ze het belangrijk vinden dat de openbare ruimte er netjes uitziet. Dat er genoeg ingezet wordt op het opruimen van vuil op straat. Daarom hebben wij een steeds dringender wordende vraag aan het college:

Wanneer komt er nu een oplossing voor het probleem van de overvolle gele prullenbakken? Inwoners constateren dat er steeds vaker hondenpoep op stoepen blijft liggen. Gele prullenbakken puilen uit met huisvuil zoals vieze luiers. Waar blijven de maatregelen waar de raad per motie in juli om gevraagd heeft? Komen er grotere prullenbakken of denkt u toch na over een afvalklepje in de ondergrondse containers? Graag een reactie van het college.

En dan de grote ambities uit het collegeprogramma. Niemand, die wij op straat spreken, wil perse sportpark Adrichem en park Overbos verder omtoveren tot een Landgoed Adrichem. zeker niet omdat de sportvelden nu al keurig aangelegd zijn. De kwaliteitsimpuls heeft gewerkt. Iedereen kan weer lekker sporten. De hockey heeft een extra veld, de voetbalverenigingen zijn binnenkort ook weer klaar voor de toekomst.

Moeten we nu werkelijk nog miljoenen euro’s extra investeren om de uitstraling van een landgoed te suggereren? Een landgoed. Een landgoed met vooral veel sloten en lage hekken? Een landgoed in plaats van park Overbos? Is dat wat Beverwijk het hardste nodig heeft? Er ligt al een prachtig park. Een park, dat precies het doel dient waar het voor aangelegd is: ontspanning en recreatie. Gebruikers zijn dik tevreden.

Als je al iets doet, iets dat echt nodig is voor de toekomst, om in de toekomst droge voeten te houden, maak dan de waterberging die er al is groter. Dat is heel belangrijk vanwege de klimaatverandering. Dan is het dus totaal onlogisch om te beginnen met het dempen van de vijver. Een vijver, die nu al heel veel water bergt. Een demping, die daarna eerst maar eens gecompenseerd moet worden. Tegen welke kosten? Dat hebben we het college al meerdere keren in de afgelopen anderhalf jaar om gevraagd, maar nog steeds is er geen antwoord. Wij zijn bang dat dat antwoord pas komt als er geen weg terug meer is. Dat is niet acceptabel.

Wij willen dus van de verantwoordelijk wethouder weten of nu eindelijk duidelijk is hoeveel het kost om de waterproblematiek, die ontstaat door het dempen van de vijver, op te lossen?

Wat Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs wel willen is; bouwen aan en in de wijken. Vooral de inwoners, die door hun inkomsten net buiten de sociale woningbouw vallen, hebben een groot probleem om een woning te vinden. Voor die mensen moet nu gebouwd worden. Middeldure huur- en koopwoningen zijn topprioriteit.

Dat het aandeel sociale huurwoningen tegelijkertijd op peil moet blijven is vanzelfsprekend ook belangrijk voor de PvdA. Gelukkig deelt het college onze mening. Daar zijn we blij mee.

De wethouder volkshuisvesting en ruimtelijke ordening heeft al gesteld dat de skyline van Beverwijk gaat veranderen. De hoogte in dus. Dat mag wat de PvdA betreft ook op kleinere schaal binnenstedelijk als dat voor onze inwoners betekent dat ze daardoor wel een woning kunnen vinden, terwijl ze nu steeds buiten de boot vallen. Hoogte moet geen taboe meer zijn. Deze tijd vraagt om andere oplossingen om binnenstedelijk te bouwen.

Nog iets positiefs: De voorzieningen van Beverwijk en Wijk aan Zee staan als een huis en zo moet dat ook blijven. Laten we dus vooral inzetten op het voortbestaan van de voorzieningen. Die voorzieningen maken Beverwijk tot een fijne woonplaats. De meeste mensen denken dan aan voorzieningen zoals het zwembad, het theater, de bioscoop. Ook de PvdA vindt dat deze belangrijk zijn. Tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten. Want er moet voldoende financiële ruimte blijven om andere belangrijke zaken te regelen.

Maar ook andere voorzieningen heeft Beverwijk heel hard nodig. De PvdA wil hier ook nog eens een keer benadrukken hoe blij we zijn met de speeltuinen. Nog steeds hebben we drie speeltuinen in Beverwijk, verspreid door de stad, die door hulp van vrijwilligers in stand worden gehouden. Dit zijn ook voorzieningen, die we zeker moeten koesteren. Welke stad heeft dat nog?

De sociale voorzieningen is het laatste punt wat de PvdA wil benadrukken. Eigenlijk het allerbelangrijkste punt. In Beverwijk word je met een hulpvraag nog echt geholpen. Dat is al jaren het motto en dat moet wat de PvdA betreft het motto blijven. Binnenkort komt het minimabeleid weer op de raadsagenda. De tijden zijn veranderd, er zal goed gekeken moeten worden hoe we het minimabeleid aan kunnen passen aan de veranderende vragen van onze inwoners. Als er meer geld nodig is om te zorgen dat Beverwijkers, die in de problemen komen, geholpen worden, dan moet dat geld er wat ons betreft komen. Als er meer geld nodig is voor de wmo, precies hetzelfde. En ook voor de jeugdzorg. Mensen moeten altijd voorop staan.

Beverwijk is een sociale gemeente, met een groot hart, en dat is een groot goed. Laten we dat vooral zo houden.

Nog even samenvatten waar wat de PvdA betreft de nadruk de komende tijd op moet liggen:

  • Op hulp aan kwetsbare groepen, die het niet alleen kunnen
  • Op aandacht voor de diverse wijken op het gebied van schoon, heel en veilig.
  • Op wonen en woningbouw

Want dat is wat de mensen die wij spreken in de wijken willen.

Jaqueline Dorenbos-de Hen

Jaqueline Dorenbos-de Hen

     

Meer over Jaqueline Dorenbos-de Hen