Door Bayram Gezer op 16 april 2021

Bijdrage Bayram Gezer in Cie-verg. 15 april 2021 betreffende Regionale Nota gezondheidsbeleid 2021-2028

Regionale nota gezondheidsbeleid 2021-2028

Voor ons ligt de regionale nota gezondheidsbeleid 2021-2028 met de titel ‘Samen gezond in Kennemerland’. De landelijke nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 vormt het beleidskader voor alle gemeenten.

De regionale nota is tot stand gekomen in samenwerking met 8 gemeenten in Kennemerland en de nota sluit aan op de landelijke gezondheidsvraagstukken. De landelijke ambities zijn overgenomen in de regionale nota.

Leefstijl thema’s en de impact van de coronacrisis op de publieke gezondheid maken ook onderdeel uit van de regionale nota.

De PvdA-fractie heeft enkele vragen over de voorliggende nota.

Wie heeft de regie bij de uitvoering van het gezondheidsbeleid en zijn de rollen van alle partners die betrokken zijn bij de uitvoering bekend?

 De regionale nota gezondheidsbeleid heeft een looptijd van 8 jaar. Wat is de prioritering voor de aanpak van de 5 gekozen gezondheidsvraagstukken?

In het raadsvoorstel lezen we dat het college voor de zomer het leefstijlakkoord gaat uitwerken. Dit is één van de 5 vraagstukken. Hoe ziet het tijdpad er uit voor de overige 4 vraagstukken?

Er zal een tweejaarlijkse evaluatie plaatsvinden van het gezondheidsbeleid. Wordt de evaluatie regionaal of lokaal uitgevoerd en vindt er vooraf een nulmeting plaats om de effecten van het gezondheidsbeleid te kunnen meten?

De regio’s hebben per gezondheidsvraagstuk de landelijke ambities overgenomen. Vervolgens moet gekeken worden wat haalbaar is voor de regio’s. Wanneer wordt de haalbaarheid van de ambities bepaald en kan de haalbaarheid per gemeente verschillend zijn?

Tot slot.

De nota is regionaal tot stand gekomen; wordt er gedurende de looptijd van 8 jaar ook regionaal samengewerkt bij de uitvoering van het beleid?

Bayram Gezer

 

Bayram Gezer

Bayram Gezer

  Bayram is o.a. woordvoerder  voor: Welzijn, Lokale woonlasten onder het landelijk gemiddelde houden. De wijken Meerestein en Somagebied kunnen extra op zijn steun rekenen. [email protected], t. 0651458771

Meer over Bayram Gezer