Door Erica van Dongen op 8 april 2018

Afscheid Sjoerd Krotjé

Gemeenteraad 28 maart 2018, met als enige agendapunt Afscheid Raadsleden.

Afscheidsmoment van Sjoerd Krotjé, PvdA- raadslid 2014 t/m 2018

Lovende woorden van burgemeester Smit:

 Sjoerd, karakteristieke houding, dames en heren. Sjoerd die hangt altijd een beetje achterover totdat er wat gaat gebeuren, dan komt hij naar voren.

Eerder in gemeenteraad gezeten van 1994-1998. Je kon het niet laten en je was er nu weer vier jaar. Ik ben benieuwd of je rond 2030 weer opduikt in de gemeente IJmond. Je weet het nooit. Kort, bondig, professioneel is bij jou het uitgangspunt heb ik begrepen. Daarbij heb ik uit goede bron ook vernomen dat binnen de eigen fractie deze ambitie van jou niet geheel wordt waargemaakt door je. Nou, professioneel dat word je nog wel toegedicht. Je bent aardig en je zoekt graag het compromis. In de onstuimige politiek van Beverwijk best een opgave. Na de raad spraken we elkaar nog wel eens even hier op de gang of in de kantine. En dan vatte je je punt graag samen met: ach jongen, kom op denk ik dan. We gaan er gewoon voor. Ik vroeg me dan eerlijk gezegd wel af waarvoor je precies wilde gaan, maar ik begrijp inmiddels dat je gewoon bedoelde: we moeten toch er samen uit zien te komen. Dat was de kernboodschap die je af gaf. En dat vind ik mooi. Je weet hoe de hazen lopen en zal binnen de fractie dan ook gemist worden, Sjoerd, ook binnen de gemeenteraad zul je gemist worden. Dank Sjoerd, graag straks de Wijkertoren dragen met trots.

Speech van Sjoerd:

Voorzitter:

Ook vandaag probeer ik een korte en bondige bijdrage te leveren. Ik wil alle raadsleden, wethouders en ambtenaren hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking in de afgelopen vier jaar. Vooral de coalitiegenoten en de wethouders, natuurlijk. Het college heeft prima gefunctioneerd. Er is in de laatste periode samen hard gewerkt aan en beslissingen genomen over belangrijke onderwerpen, zoals o.a. de Zorg, het Vervoer, de Kennemerlijn, de openbare ruimte, bouwen, werk en inkomen. Aan het verhogen van het vertrouwen van de burgers in de politiek te verkrijgen  is hard gewerkt. Het is uiteraard geen kritiek, maar daar moet wellicht nog verder aan gewerkt worden.

Voorzitter, nog even specifieke commissies bedanken. Dus ook natuurlijk de leden van de vertrouwenscommissie. We hebben in de afgelopen periode een interim burgemeester Freek Ossel en onze nieuwe burgemeester Martijn Smit benoemd op een zakelijke maar ook plezierige manier. Mede fractievoorzitters bedankt. Het was een interessante klus. Maar zeker ook de collega’s van de Auditcomissie en de ambtenaren Cees de Riddder, Susette Bras en Adrie Wit bedankt. We hebben op een adequate wijze samen de financiële positie van de gemeente in de gaten gehouden en hier en daar financiële tips gegeven. De audit commissie heeft prima gefunctioneerd nogmaals hartelijk bedankt. Ook mijn collega’s van de Werkgeverscommissie en Ambtenaar Edwin Korff bedank ik hartelijk voor de prettige samenwerking. We hebben in de afgelopen periode afscheid genomen van de griffier Martin van Engelshoven-Huls. De interim griffier Martin Frensel benoemd. Ricardo Grauwde de Raadsadviseur aangenomen en Lars Wieringa als nieuwe Griffier aangenomen. De werkgeverscommissie heeft de afgelopen periode prima gefunctioneerd nogmaals bedankt voor de plezierige samenwerking. Ook de samenwerking met de Griffier was overigens uitstekend, vooral op vrijdagmorgen.

Voorzitter eigenlijk het belangrijkste ook mijn fractiegenoten bedank ik hartelijk voor de zeer plezierige samenwerking in de afgelopen vier jaar. We hebben samen veel bereikt en ik heb vier jaar lang veel plezier gehad.

Ja voorzitter, nu kan ik nog wel even doorgaan over de uitslag van de verkiezingen en de daarbij behorende versplintering van de gemeenteraad Dit is schijnbaar een feest voor de democratie, maar een kater voor het bestuur, wordt er hier en daar gezegd, maar dan is mijn bijdrage niet meer kort en bondig en dat wil ik niet en is denk ik ook niet verstandig.

Ik wens alle raadsleden, die net als ik niet meer terugkomen in de Raad een fijne toekomst toe en de gekozen raadsleden: Veel politiek succes de komende vier jaar.

 

Erica van Dongen

Erica van Dongen

secretaris e-mail: jaapenerica@gmail.com

Meer over Erica van Dongen