Grondstoffenplan terug naar de tekentafel!
Het komt niet vaak voor, maar soms zet de gemeenteraad een streep door een voorstel van het college. Dit gebeurde afgelopen week tijdens de discussie over het Grondstoffenplan in de raadscommissie. Raadsleden waren niet tevreden over het stuk, omdat er te weinig inzicht is of er tegenover hogere kosten voor extra bakken voor papier en groenafval ook lagere kosten staan doordat er dan minder afval verbrand hoeft te worden.
Op donderdag 20 januari besprak de raadscommissie het voorstel Grondstoffenplan 2022-2026
In dit plan werd voorgesteld om meer in te zetten op het ophalen van zoveel mogelijk groente-fruit en tuinafval en oud papier en karton. Op zich een prima idee, want er zitten nog veel herbruikbare grondstoffen bij het restafval. Dat wordt nu nog verbrand en dat is zonde. GFT en papier wegen ook veel en aangezien de afvalverbranding per gewicht wordt afgerekend is dat heel duur.
Echter, het plan sorteert ook voor op een gedifferentieerd afvaltarief, het zogenoemde DIFTAR. Dat betekent dat je betaalt voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt. Het is een onsolidair systeem, aangezien er grote verschillen bestaan tussen huishoudens met minicontainers aan huis en huishoudens uit woningen, die alleen beschikken over een ondergrondse restafvalcontainer. De eersten zullen nu eenmaal veel makkelijker hun afval kunnen scheiden dan de laatsten.
VVD en Groen Links bleken allebei voorstander te zijn van een gedifferentieerd afvaltarief per wijk. Scheidt een wijk minder goed afval, dan betalen bewoners daar een hoger tarief. De goeden lijden op dit moment onder de niet-welwillenden, gaf de VVD aan. Groen Links sloot zich aan bij de VVD dat het zuur is dat wijken die goed scheiden een verhoging aan kosten gaan zien waarbij de goeden gaan bijbetalen bij mensen die alles nalaten. Zij vonden het dus ook goed om te kijken of de afvaltarieven per wijk kunnen vastgesteld worden.
De PvdA kan zich daar helemaal niet in vinden. Wij hebben dan ook aangegeven dat wij het absoluut onwenselijk vinden om dit te gaan doen. Een gezin met kinderen in een slecht geïsoleerde huurwoning heeft het al heel moeilijk in deze tijd van inflatie en oplopende energieprijzen. Zij hebben vaak veel minder mogelijkheid om hun afval te scheiden, doordat er alleen ondergrondse restafvalcontainers rond hun woning staan. Dan zou je die mensen ook nog eens een keer een hogere afvalstoffenrekening presenteren? Heel onsolidair.
De PvdA is altijd tegenstander van een gedifferentieerd afvaltarief geweest. Ook al omdat het tot extra afvaldumpingen leidt. Mensen zoeken manieren om van hun afval af te komen als ze extra moeten betalen per vuilnisbakleging of per keer dat je een vuilniszak in een ondergrondse container gooit. Onze stad heeft al een uitdaging als het gaat om het schoonhouden van de wijken en die wordt dan alleen nog maar groter.
Gelukkig was de meerderheid van de raadsleden van mening dat het stuk terug moest naar de tekentafel. Het komt dus niet in de gemeenteraad en komt dus terug. Wij gaan ervan uit dat het college goed geluisterd heeft en met een beter stuk terugkomt.
Fractie PvdA gemeente Beverwijk