TaTa-steel, GROEN-staal
De PvdA heeft in de raad van 8 juli vragen gesteld aan het college over steun voor het Groen Staal plan van FNV betreffende Tata Steel:
Op donderdag 1 juli diende de PvdA een motie in over steun voor het Groen Staal plan van FNV. De wethouder gaf een negatief stemadvies en daarop volgend trokken wij onze motie in.
Nu lezen we in het NHD van di 6 juli dat de provincie en de IJmondgemeenten graag willen dat het ministerie van EZK op alle facetten nauw betrokken wordt bij het haalbaarheidsonderzoek van het Groen Staal plan. Hiertoe doen zij een oproep bij monde van de gedeputeerde Jeroen Olthof en de wethouders Dinjens en Bal. Dit lijkt precies in lijn te zijn wat wij in de motie voorstelden.
Onze vragen zijn waarom gaf het college bij monde van wethouder Erol een negatief stemadvies over de PvdA motie? Staat het college wel achter de oproep van de provincie en de IJmond? Zo ja, Wil de wethouder dan alsnog de motie met terugwerkende kracht omarmen?
Hier volgt de eerder ingediende motie:
Motie vreemd aan de orde: Beverwijkse ondersteuning FNV-Metaal
De raad van de gemeente Beverwijk, in vergadering bijeen op 1 juli 2021,
Constaterende dat:
- de problemen voor de leefkwaliteit in de IJmond, veroorzaakt door het productieproces bij Staalfabriek TaTa-Steel, steeds duidelijker worden en voor grote gezondheidsproblemen en onrust zorgen in de IJmond.
- Er zonder ondersteuning van en verantwoordelijkheid nemen door overheden concrete stappen naar een betere leefomgeving te lang op zich laten wachten.
- De IJmond en de staalindustrie al meer dan 100 jaar onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. En al die tijd mede zorg gedragen heeft voor een grote sociale samenhang en welvaart.
- De wil hier iets aan te veranderen breed wordt gedragen en voor de kwaliteit van leven in de IJmond van groot belang is.
- Ook de werkgelegenheid van groot belang is voor de regio.
- Gebleken is dat er “duurzame oplossingen mogelijk zijn” voor de staalproductie in de regio IJmond.
Overwegende dat:
- FNV-Metaal met een brede groep stakeholder een plan heeft opgesteld (GROEN-Staal) waarmee zij willen bereiken dat:
- Steun voor onze plannen voor groener, schoner staal uit de IJmond, van overheden en andere stakeholders.
- Een snelle onafhankelijke haalbaarheidsstudie en het voltooien van de business case waarin de geschetste overstap naar een EAF/DRI-installatie gedetailleerd is uitgewerkt en naast die van CCS wordt gezet.
- Aanpassing van de regels voor inzet van gelden voor CO2-reductie, zodat alle initiatieven voor CO2- reductie gesubsidieerd kunnen worden.
- Een betrokken rijksoverheid die meestuurt op de ontwikkeling van de staalindustrie in de IJmond.
- Toekomstperspectief voor de 40.000 mensen die werk en inkomen hebben dankzij de aanwezigheid van de staalindustrie in de IJmond.
- Een betere leefbaarheid in de directe leefomgeving, met minder ervaren overlast en nadelige gevolgen voor de volksgezondheid.
- Draagvlak voor en het behoud van hoogwaardige staalproductie op deze locatie.
- Een bedrijf dat actief onderdeel is van een circulaire maatschappij.
- Een brede maatschappelijke coalitie die schouder aan schouder staat en zich inzet voor bovenstaande doelen.
- Voor de raden in de IJmond en dus ook die van Beverwijk is het van groot belang dat alle mogelijkheden nu en in de toekomst voor versnelling van de plannen zoals omschreven door het FNV plan GROEN-Staal, continu worden meegenomen om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.
- Wij denken daarbij aan de inbreng van onder andere.
- Woman-on-the-Moon’-project
- Milieudefensie
- Urgenda
- Greenpeace
- Natuur & Milieu
- Milieufederatie Noord-Holland
- Jonge Klimaatbeweging
Draagt het college op:
- Steun te betuigen aan het Plan van de FNV-Metaal (GROEN-Staal) bij alle betrokken partijen en de Provincie Noord-Holland als toezichthouder en Nederlandse staat in het bijzonder.
- Aan de Provincie NH en regering te vragen om alles in het werk te zetten om de route naar klimaatneutrale staalproductie en daarmee werkgelegenheid voor tienduizenden mensen en schone lucht voor omwonenden voor Tata Steel, te helpen realiseren.
- Aan alle betrokken partijen blijvend duidelijk maakt “dat niets doen” geen optie meer is.
En gaat over tot de orde van de dag
Deze motie was dus al op 1 juli afgewezen door het college en werd ook nu weer weggekletst met het verhaal dat hier geen steun voor kon zijn, omdat er ook andere initiatieven zouden kunnen komen, die dan niet onderzocht zouden worden. Een antwoord, dat volgens ons nergens op sloeg, aangezien de gedeputeerde en wethouders van Velsen wel volledig de plannen voor Groen Staal steunen. Helaas bleef het antwoord dus ook deze keer weer vaag en onlogisch.
Dat wethouder Erol ook op andere vragen slecht antwoordde bleek dezelfde avond toen hij vanwege zijn gebrekkige antwoorden op vragen over de gang van zaken rond het GGD rapport over kankerincidentie in de IJmond en het weglaten van de rol van Tata Steel daarin onder vuur kwam te liggen. Ook in die discussie heeft de PvdA zich constructief opgesteld en de wethouder de gelegenheid gegeven uit te leggen dat hij wel wist van het schrappen van de naam van Tata Steel in het uiteindelijke rapport. Hij bleef echter ontkennen en toen uit openbare stukken bleek dat hij en ambtenaren diverse keren wel degelijk betrokken waren geweest bij de discussie over wel of niet Tata vermelden in het rapport, werd hem vanuit de coalitiepartijen de optie geboden zijn portefeuille milieu en volksgezondheid ter beschikking te stellen. Dat was zijn eer te na en hij besloot zelf zijn wethouderschap te beëindigen. Zo kwam een roerig einde aan het verder vrij rustig verlopen politieke jaar.
De PvdA zal zich ook de komende tijd weer inspannen om openheid van zaken te krijgen over alle zaken waar de inwoners in dit dossier recht op hebben, zonder daarbij te vergeten wat een groot belang Tata Steel heeft voor onze omgeving als het gaat om werkgelegenheid. Het blijft een heel moeizaam te bereiken evenwicht. Gezondheid en Milieu zijn topprioriteit en het de overheid moet heel open zijn over de risico’s voor de volksgezondheid in onze regio. Daar hebben inwoners recht op. Wij leven hier tenslotte elke dag.
Verder is iedereen het er over eens dat de omstandigheden voor milieu en gezondheid verbeterd moeten worden en dat dat op korte termijn moet. Daar moet de overheid met Tata Steel samen in optrekken. Wij zullen als fractie dit dossier vanzelfsprekend ook in de toekomst actief oppakken.
Jaqueline Dorenbos