14 februari 2014

Visie Stadscentrum Beverwijk 2014-2018

Onderstaand de bijdrage van Annet Gouma op 13 februari in het gemeentehuis in de Carrousel met als onderwerp het Stadscentrum

PvdA is blij met de visie Stadscentrum Beverwijk 2014 – 2020.

In de Carrousel van 13 februari is de visie Stadscentrum Beverwijk besproken. Er was een presentatie van de initiatiefnemers die hebben meegewerkt aan deze visie en de uitstraling was vooral positief: “We willen met zijn allen er iets aan gaan doen.”

Hoewel het verrassend is te constateren dat zo vlak voor de verkiezingen er allerlei mooie plannen voor Beverwijk worden gepresenteerd, hopen we dat het géén verkiezingsstunt is!

Wij zijn natuurlijk heel blij dat er nu iets met de Breestraat gaat gebeuren, want dat is ons al heel lang duidelijk.
Al in 2008 heeft de PvdA, bij monde van een motie, geld willen vrijmaken uit het kwaliteitsfonds voor het maken van een kwaliteitsslag in de Breestraat, om dit winkelhart van Beverwijk weer tot een aangenaam verblijfsgebied te maken waar mensen zich welkom voelen en waar de winkeliers trots op kunnen zijn
Werd deze motie in de vorige periode nog door de oppositie gekwalificeerd als Sinterklaasmotie, we willen nu niet de Zwarte Piet uitdelen.
Het is ons allemaal duidelijk: De Breestraat is nodig toe aan een opwaardering. Zeker als we nog willen blijven gaan voor de positie van Regionaal Winkelcentrum.
Vooral het rommelige beeld dat het stallen van (toen) fietsen en nu ook veel autoparkeren meebrengt en het gevaar van het stallen en oversteken naar het voetgangersgedeelte moet worden verbeterd

In 2008 hebben we ook een enquête gehouden onder winkeliers en publiek en daar kwamen ook ideeën naar voren, zoals:
het terugbrengen van het muziekplateau
speelplekjes voor kinderen zodat ouders wat langer blijven
meer bomen op de stoep, zoals de platanen
meer bankjes
meer groen tussen bomen door verplaatsen van fietsenrekken naar stoep

Ik kan me voorstellen dat je de huidige stallingsplek voor fietsen bijvoorbeeld groen maakt (gras rondom de bomen geeft een groener beeld!).
De fietsen stallen op de stoep. Dit maakt het (te) brede voetgangersgebied smaller, het gevaarlijke oversteken van stalling naar stoep niet meer nodig én het aanzien van de straat veel vriendelijker.
En natuurlijk hoor ik u dan zeggen: Dat kan niet want de marktkraampjes moeten daar op woensdag staan.
Maar wat dacht u van de markt weer lekker op het marktplein, een knusse locatie en toch in het centrum of straks op het stationsplein?

Waar een wil is vind je een oplossing en dan heb je wel veel meer mogelijkheden om de Breestraat voor de hele week aantrekkelijker te maken!!!
En natuurlijk valt of staat het ook met het winkelaanbod én vooral meer horeca. Maar je kunt als gemeente alleen faciliteren, de invulling moet vanuit de ondernemers komen.

We onderschrijven ook nog het belang van veiligheid in het centrum. Dit bereik je o.a. door meer bewoning boven de winkels. Daar zijn nog legio mogelijkheden voor.

Het is al met al een prima visie die door vele groepen wordt onderschreven; hoogste tijd voor doorpakken!