10 november 2018

Bijdrage PvdA Beverwijk/Wijk aan Zee gepubliceerd in De Kennemer voor de begroting 2019 gemeente Beverwijk.

Echte daden, of alleen mooie woorden?

De PvdA ziet dat in de begroting 2019 en verder diverse keuzes zijn gemaakt, die in de toekomst onherroepelijk gaan leiden tot problemen. Keuzes, die ook gaan leiden tot lastenverhogingen.

Wat? De partijen in de gemeenteraad willen de lasten voor de inwoners toch juist zo laag mogelijk houden? Iedere partij heeft dit beloofd bij de verkiezingen.

In het collegeprogramma van VVD, GroenLinks, D66 en CDA staat: “Het uitgangspunt is dat we de gemeentelijke woonlasten op of onder het landelijk gemiddelde houden.” Zetten ze deze woorden dan ook om in daden? Of blijft het bij mooie woorden? Lees verder en oordeel zelf

Op dezelfde dag waarop het collegeprogramma gepresenteerd werd, lag er een voorstel op tafel dat tot verhoging van kosten voor onze inwoners gaat leiden. Het college stelde namelijk voor om gedumpt huishoudelijk afval zes dagen per week te gaan ophalen. Een dure oplossing; €250.000 voor een half jaar. Als het goed bevalt, gaat dit beleid structureel worden. Dat staat al in de begroting te lezen. Dit gaat dus ook structureel tot hogere kosten leiden, ca. €500.000 per jaar die betaald gaan worden vanuit de afvalstoffenheffing. Dat is dus €12,50 per inwoner, meer dan €25 voor een gezinshuishouding. Extra, bovenop wat nu al betaald wordt, in 2018  €286,80 voor een gezin. En waarom? Omdat het college die inwoners gaat bedienen, die lak hebben aan regels en die elke dag van de week Beverwijk vervuilen met (grof) vuil naast de containers. PvdA voorziet dat het probleem van afvaldumpingen hierdoor alleen maar groter wordt. Ook de kosten zullen nog verder stijgen. Wie wil dat nou?

Ook de parkeertarieven gaan omhoog. Staat gewoon in de begroting. Met 20% in vijf jaar tijd en daarna stijgen ze nog verder. De parkeertarieven moeten volgens het college doordeweeks omhoog om het mogelijk te maken op zaterdag gratis te parkeren. Ja, u leest het goed: gratis. Gratis kost dus geld. Veel geld, namelijk €225.000 per jaar volgens het college.

Hetzelfde college wil lasten voor inwoners niet verhogen, maar voor het parkeren en afval dus wel. Snapt u het nog? Winkeliers geven aan dat het doordeweeks toch al zo slecht gaat met de omzetten. En dan ga je de parkeertarieven verhogen? Onbegrijpelijk! Maak het doordeweeks juist aantrekkelijk om te komen winkelen. Maak het gastvrij.

De PvdA is van mening dat lasten laag kunnen blijven en soms zelfs omlaag kunnen. Volgens ons kan het tarief voor afvalstoffenheffing bijvoorbeeld met 10% omlaag als er beter afval gescheiden wordt. Parkeertarieven moeten ook zeker niet omhoog en al helemaal niet doordeweeks. De omzetten van winkels dalen hierdoor nog verder.

PvdA zal met alternatieve voorstellen komen om de begroting op orde te houden, zonder lastenverhogingen voor inwoners. Oplossingen bieden, die ook echte oplossingen zijn. Niet problemen ‘oplossen’ door nieuwe problemen te creëren. Volg ons op Facebook, twitter en op onze website. Het moet anders in Beverwijk en het kan ook anders. Daar staan wij voor; een sterke, sociale samenleving. Met lage tarieven!