14 mei 2016

Afblazen project Meerplein in Gemeenteraadsvergadering van 12 mei 2016

Al in de commissie in mei 2016 heb ik aangegeven hoe de raad in 2007 blij was met het project Meerplein, én ook het college dat er een VOF combinatie was die het Meerplein wilde ontwikkelen en bouwen.
Wij hebben allemaal de maquette bewonderd, die in de Salle van het Stadskantoor gepresenteerd werd. De entree van Beverwijk werd, komend vanaf de meubelboulevard fantastisch. Met een mooie rotonde die direct naar de parkeergarage leidde en indrukwekkende torens, woningen en winkels. Dat was al in 2007!
Maar hoe anders kan het ook lopen als het tij keert.
Anno 2016 kunnen wij niet geloven dat wij het succesverhaal zo gemakkelijk omarmde!

De start leek aanvankelijk goed; het benzinestation werd afgebroken wat in deze tijd ook niet meer paste in het centrum, maar er waren ook hobbels met het verleggen van kabels en leidingen die veel geld kostte. De extra winkelruimte? Dat moest goedkomen. De Beverhof leek ten dode opgegeven en dan zou het rondje, dat met het Meerplein werd gerealiseerd, een mooi alternatief geven. Ondernemers uit het winkelcentrum hadden ook al aangegeven te willen verhuizen. En een horecaplein achter de Agathakerk maakte het af, maar helaas. De winkels kwamen niet vol en een alternatief werd geschetst. Deze blijkt dus nu ook niet haalbaar. Hoe jammer.
Waar de Beverhof nu toch eindelijk zijn facelift krijgt (en ik moet zeggen veel mooier dan de PvdA ooit had verwacht) gaat hier de stekker uit het project Meerplein.

De wil van beide partijen was er wel maar de afgelopen jaren werd het toch langzamerhand duidelijk dat het er gewoon niet in zat; maar wie durft het hardop te zeggen? Op de Breestraat hoorde je al lang dat niemand er meer in geloofde.

De PvdA is blij dat dit college met het Vof samen tot een akkoord is gekomen om het project nu definitief te sluiten. Daar is moed voor nodig.
Dat beide partijen hun verlies nemen en een jarenlang juridisch getouwtrek achterwege laten. Dat siert hen beide.
Wij complimenteren het hele college én de ambtelijke ondersteuning met deze moeilijke klus. De financiële gevolgen kunnen we nog niet geheel overzien, en zien de last van de rente ook als heel moeilijk, maar de PvdA hoopt dat we daar ook uit komen.
Wij geven onze fiat aan dit besluit.

Bijdrage van Annet Gouma