24 april

Het Kerkplein moet behouden blijven als het cultureel hart van Beverwijk

 

 

Ingezonden brief van René Moelee d.d. 20 februari 2018

 

Voor mij, als relatief nieuwe bewoner van Beverwijk, was er al snel een herkenningsplek. Natuurlijk was dat voor de Wijkers altijd al zo, namelijk de Wijkertoren. Voor mij werd dat hele gebied wel heel belangrijk, het Kerkplein met de Grote Kerk en de Wijkertoren, café Camille bestierd door José Schuyt waar je heerlijk kan eten en natuurlijk het Kennemer Theater, de plek waar ik heel veel theater zag en nog ga zien.

Al snel leerde ik dat het gebouw niet alleen het theater was maar zo veel meer: de bibliotheek met de fantastische jeugdafdeling en zelfs een kinderdirecteur, het Centrum voor de kunsten. Vanuit school kwamen we er voor het Rondje Cultuur en kwam ik, als docent, met nog meer facetten van dit gebouw in aanraking. Het hoogtepunt was misschien wel de rondleiding met de techniekklas waarbij wij achter de coulissen mochten kijken naar de nieuwe trekkenwand.

Ook houdt de seniorenvereniging Beverwijk//Wijk aan Zee er kaart- en biljartavonden.

Het gebouw wordt nu uitgebreid met het consultatiebureau en het Centrum voor Jeugd en Gezin waarvoor een kleine interne verbouwing nodig is. Nog betere samenwerking met het reeds gevestigde Socius is één van de doelen die hier mee wordt bereikt. Het Kerkplein is een levendige plek en hoewel dat op drukke theateravonden er in de buurt wat parkeerproblemen zijn, het perfecte culturele hart voor en van de stad. Elke kerstavond wordt dat weer bewezen met de feestelijke viering van het kerstfeest met de levende kerststal.

Een van de reden waarom ik mij wil inzetten voor de stad is juist dat ik deze plek graag wil behouden als cultureel hart en (nog) geen noodzaak zie om het theater te verplaatsen. De PvdA is hier, van alle partijen, het duidelijkst over: het Kerkplein moet behouden worden als het cultureel hart van Beverwijk.

René Moelee